Zlatan Ibrahimovic

 

Zlatan Ibrahimovic, född 3 oktober 1981 är troligtvis Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare, vilket bland mycket annat bevisas av att han har fått Guldbollen och blivit utsedd till Sveriges bästa spelare hela 10 gånger. Även om han, till mångas stora sorg, slutade i landslaget efter EM-slutspelet lever hans karriär fortfarande i allra högsta grad. För tillfället spelar han i Manchester United där han har ett ettårskontrakt, men enligt ryktena kommer det att bli längre.

Karriären fram tills nu

Det är svårt att redogöra för hela Zlatans karriär med begränsade ord, men vi gör ett försök. Sin debut i Allsvenskan gjorde han som 18-åring 1999 och gjorde även mål under sitt debutår. Kommande år var han ordinarie spelare när Malmö spelade i Superettan och bidrog med sina 12 mål till att de gick upp till Allsvenskan igen.

Följande år han hann bara spela åtta matcher innan hans internationella karriär började när han gick till Ajax i nederländska ligan. Därefter har det fortsatt med fler bra än dåliga år och under de 15 åren som han har varit ute i Europa har han fått vinna ligan med fem olika lag. Han har också vunnit skytteligan i Serie A med både Inter och Milan samt även blivit utsett till ligans bäste spelare vid tre tillfällen. I den sista klubben innan United, Paris SG, fick Zlatan vara med och ta hem ligatiteln tre år av fyra samt även vinna skytteligan lika många gånger. Sista säsongen blev det även målrekord med 38 mål på 30 matcher. Om du vill veta mer om Zlatan kan du läsa det här.

Manchester, England - September 3, 2012: The east stand of Old Trafford football stadium, home of Manchester United. With a capacity of 76,000 spectators, Old Trafford is the second largest stadium of any English football ground.

Framtiden

Om man bara vill är det lätt att förstå varför han valde att sluta i landslaget just då. VM-slutspelet i Ryssland 2018 är långt fram i tiden och även om Zlatan verkar få en bättre fysik för varje år som går vill han förmodligen inte planera för en turnering som sker när han är 37 år. Det blir också lättare för honom att fokusera på sitt spel i Manchester United och kanske kan det hjälpa honom att förlänga sin professionella karriär. Dessutom har det säkert varit väldigt ansträngande att behöva bära ett helt landslag på sina axlar. Med lite tur får vi njuta av Zlatans spel i flera år till, oavsett om det är i England eller varför inte här hemma i Allsvenskan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FootballZone