Varför är brasilianarna så bra på fotboll?

En typisk fördom är att nordbor är vikingar, britter är gentlemen, och brasilianare är fotbollsproffs- och i det senare fallet stämmer det verkligen. Brasilien är känt för tre viktiga saker- tropiska stränder, Jesus-statyn och fotboll. Även de allra minst fotbollsintresserade har antagligen hört talas om Ronaldo, Ronaldinho, Pele eller det senaste stjärnskottet Neymar Jr. Brasilien har deltagit i varenda World Cup turnering, och dessutom har man vunnit fler gånger än något annat land i världen. Men frågan är, varför? Vad är det som gör Brasilien till en stjärn-nation inom fotboll? Är det den starka solen eller det härliga kokosvattnet som gör att de brasilianska spelarna skapat världens främsta fotbollsnation?

Om man försöker hitta svaret på de här frågorna genom att söka på Google, så hittar man mängder av olika svar. De flesta har att göra med miljön människorna lever i, som många tror präglas av fattigdom och olika svårigheter. Bland annat tror en del att brasilianare överlag är fattiga, och att barnen därför spelar fotboll med kokosnötter eller apelsiner. En annan tanke är att många lever i trånga slumområden, och att barnen därför lär sig bemästra bollen på ett helt annat sätt än i länder där man spelar på en stor fotbollsplan. Sedan har vi den nästan ”klassiska” teorin, som går ut på att brasilianarna spelar fotboll på stränderna, och att detta gör dem till bättre spelare eftersom sanden är svårare att spela på än gräs.

 

Kan vi då påstå att teorierna ovan inte stämmer? Nej, inte helt och hållet. Visst finns det fattigdom i Brasilien, men det finns också en hel del människor som har råd med fotbollar, och dessutom finns det fotbollsplaner även i slumområdena. Ett exempel på detta är slummen Rocinha i Rio de Janeiro, där den före detta maffiachefen (som numera befinner sig i fängelse) lät bygga en fotbollsplan åt barnen. Dessutom finns det en mängd fattiga länder i världen, men det är trots allt bara Brasilien som erhållit de fem stjärnorna.

Om man istället frågar brasilianarna själva, som både är födda och uppvuxna i Brasilien, så ger de ett helt annat svar. Visst kan påståendena ovan stämma till viss grad, men den största anledningen till landets framgångar är ännu enklare. Fotboll är inte en sport i Brasilien- det är kultur. Barnen växer upp i fotbollsandan, och känner sig stolta både över landets framgångar och över spelarna, som räknas som hjältar i landet. När barnen inte är i skolan gör de i princip bara en sak, och det är att spela fotboll- vilket givetvis ger resultat. Genom stjärnor som rest sig från slummen och gjort landet till världssegrare lever hoppet och drömmen kvar i barnens och ungdomarnas hjärtan, och den här typen av motivation ger resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FootballZone