Kval till fotbolls-VM 2018

 

EM-slutspelet hann inte mer än att ta slut förrän det var dags att börja kvala till nästa stora mästerskap: VM 2018. Den här gången hålls mästerskapet i Ryssland. 54 lag kommer att tävla om 13 direktplatser i kvalet som börjar 4 september 2016 och avslutas 14 november 2017. Ryssland kommer inte att delta i kvalet eftersom de är direktkvalificerade i form av värdnation.

Kvalets upplägg

Vid lottningen delades lagen upp i sex olika lottningsgrupper, baserade på Fifas världsranking. I lottningen fanns 52 länder med, men efteråt har även Kosovo och Gibraltar fått klartecken att delta i kvalet. Från de nio kvalgrupperna går gruppvinnaren direkt vidare till VM-slutspelet medan de åtta bästa tvåorna går vidare till ett playoff. I playoffet paras lagen ihop till att mötas borta och hemma. De fyra lagen som vinner kvalificerar sig till VM. Om du är intresserad av alla kvalgrupperna hittar du dem här.

Sveriges grupp

swedish soccer ballSverige befann sig i lottningsgrupp tre och fick Nederländerna, Frankrike, Bulgarien, Vitryssland samt Luxemburg i sin grupp. Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg är lag som Sverige i förhand räknas som favoriter, men mot Frankrike och Nederländerna kommer det bli tufft och om Sverige ska ha en chans att få vara med i VM krävs det förmodligen att de tar några poäng även i de matcherna. Nederländerna är favoriter till att ta hem direktplatsen efter en del framgångsrika år bakom sig. Vid de två senaste VM-slutspelen, 2010 och 2014, tog de silver och brons. Däremot var det en stor flopp när de missade EM-slutspelet 2016 och de lär därför vara revanschsugna.

Ett landslag i förändring

Flera spelare hade tidigt sagt att EM-slutspelet skulle bli deras sista uppdrag i landslaget. Även om det fanns förhoppningar att de skulle ändra sig gjorde ingen det och bland annat gjorde Kim Källström, Andreas Isaksson och Zlatan Ibrahimovic sin sista match mot Belgien. Även Erik Hamrén avslutade sin roll som förbundskapten i ett EM-slutspel där Sverige slutade sist i gruppen och inte fick spelet att fungera. Även om det kan ta ett tag kanske Sverige nu har chansen att spela ihop ett nytt landslag från grunden där vi inte sätter all tilltro till att Zlatan ska rädda oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FootballZone