Fotbollsklubbar och ekonomi

Man kan fundera mycket på hur fotbollsklubbarna i världen har råd med alla dessa dyra spelare. Det handlar ju om väldigt stora pengar och när man vet hur svenska föreningar kämpar med sin ekonomi blir man ju lite frågande. Givetvis är sponsorpengar en stor del, och för att få de stora sponsorerna så behöver du ha de stora namnen. Det är det som det hela till stor del handlar om, att de stora sponsorerna vill ha sina produkter på de bästa spelarna och det bästa laget. Givetvis tjänar klubbarna även pengar på matchinträde och på att sälja klubbprylar till fansen men i jämförelse är det en liten del av ekonomin.

Manchester United tar tillbaka förstaplatsen

 

Återigen har Manchester United klivit upp överst på tronen över listan med världens rikaste klubbar. De tog platsen från Real Madrid som haft den de senaste fyra åren. Det är en lista som tas fram av magasinet Forbes. De värderar Man U till dryga 302 miljarder. Real åkte nu ner till tredje plats på listan och däremellan klämde sig FC Barcelona in med sitt värde på 301,5 miljarder. På listan är sex av de tio topplagen ur den engelska ligan och anledningen till det ska vara tv-rättigheterna som är betydligt större i England än för de övriga ligorna. Den engelska ligan har ju alltid varit nåt speciellt även för oss här i Sverige, där engelsk ligafotboll länge hört till tv-lördagarna. De andra ligorna börjar knappa in men är ännu inte i närheten.

Är det befogat med alla pengar

Är det verkligen befogat med alla dessa pengar inom idrotten och då i synnerhet för fotbollen? Klart man kan diskutera huruvida det är bra eller dåligt men det kan vara svårt att vända på det hela nu, risken är ju att det bara kan gå åt ett håll. Konkurrensen om sponsorerna gör ju att det blir lite grann som att göra affärer i den ”vanliga” affärsvärlden och konkurrensen trissar såklart priserna ännu mer. Spelarnas löner betalas troligen till stor del av sponsorernas pengar. Ekonomi för idrott är ett känsligt ämne för många som tycker att det är vansinne att tjäna dessa pengar på ett nöje, men man måste ju även se det som att alla tjänar ju på något sätt pengar på det man är bra på, så varför ska man inte premieras om man är en grymt bra fotbollsspelare? Ja givetvis är åsikterna skilda men det kan nog bli svårt att vända det hela nu, och vore det egentligen så bra?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FootballZone