Diego Maradona

 

Diego Maradona är ett av de mest legendariska namnen inom fotbollsvärlden. Han föddes år 1960 i Lanús utanför Buenos Aires i Argentina, och hade sannolikt fotbollen i blodet redan då – han började spela fotboll som mycket liten, och upptäcktes av en talangscout när han var bara åtta år gammal. Då spelade han i den lokala klubben Estrella Roja, men gick i och med sin ”upptäckt” över till Los Cebollitas, som var juniorlaget till Argentinos Juniors, en av de större sportklubbarna i Buenos Aires.

Maradona debuterade i Argentinos Juniors år 1976, tio dagar innan han skulle fylla 16 år. Hans första mål i Argentinas Primera800px-Maradona_at_2012_GCC_Champions_League_final División kom bara en knapp månad senare, i en match mot San Lorenzo. Under de fem år som Maradona spelade för Argentinos Juniors gjorde han sammanlagt 115 mål under 167 matcher. Han köptes därefter av Boca Juniors för 4 miljoner amerikanska dollar. Där blev han dock inte kvar länge – efter världscupen år 1982 bytte Maradona kontinent, då han köptes av Barcelona för en summa som då var rekordstor – 7,6 miljoner dollar. Barcelona kan dock sägas ha fått valuta för pengarna, eftersom laget det följande året vann både Copa del Rey mot Real Madrid och den spanska supercupen mot Athletic Bilbao. Efter Barcelona bytte Maradona land igen, denna gång till Italien, där han var med och hjälpte laget att bli italienska mästare. Efter att under två korta år ha spelat i Sevilla och den argentinska klubben Newell’s Old Boys återvände Maradona till sina rötter i Boca Juniors, där han avslutade sin karriär som professionell fotbollsspelare. Idag är han fotbollstränare, och har bland annat coachat Argentinas landslag i fotboll.

Maradona har under sin karriär gjort flera liknande, imponerande bedrifter. Han var till exempel med i det argentinska landslaget när de vann guld i VM i fotboll år 1986. Det året utsågs Maradona till turneringens bästa spelare. Sammanlagt spelade han i fyra VM-slutspel med det argentinska landslaget. Maradonas spelstil och hans prestationer har gjort att många anser att han är den bästa fotbollsspelaren i världen. Om du är en av dem som håller med om detta, och samlar på föremål relaterade till Maradona, kan en bra sida att hålla koll på vara Mobillan.se. Där kan du nämligen ta smslån, så att du är beredd att köpa ett sällsynt Maradona-föremål när det skulle dyka upp, även om du inte har pengar att betala för det just då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FootballZone