Världens dyraste fotbollsspelare

I somras blev det som bekant klart att Neymar flyttade från Barcelona till Paris Saint-Germain för den nätta övergångssumman om 2,13 miljarder kronor. Det gör honom till den dyraste fotbollsspelaren genom tiderna. Neymar hade då spelat för Barcelona sedan 2013 i en fruktad anfallstrio tillsammans med Luis Suárez och Lionel Messi. Hans CV innehåller 105 mål för klubben, han har vunnit spanska ligan två gånger och har varit Champions League-mästare. Neymar har nu skrivit på ett femårskontrakt för PSG och hans veckolön är 5,5 miljoner kronor. Trots den hisnande summan har han inte fotbollsvärldens högsta veckolön. Den innehar Carlos Tevez, som spelar för Shanghai Shenhua, med en veckolön på 6,6 miljoner kronor.

20 i topp-listan

Det är ett ganska stort hopp till den näst dyraste spelaren. Det är Paul Pogbas övergångssumma på 1 miljard kronor från Juventus till Manchester. Zlatan Ibrahimovics flytt från Inter till Barcelona för enbart 655 miljoner kronor känns ju nästan som småpengar i sammanhanget. De senaste spelarköpet har gjort att Zlatan halkat ner på plats 12. Övriga namn på listan över de 20 dyraste spelarna är i nummerordning: 3) Gareth Bale (Real Madrid), 4) Cristiano Ronaldo (Real Madrid), 5) Gonzalo Higuain (Juventus), 6) Romelu Lukaku (Manchester United), 7) Luis Suárez (Barcelona), 8) Neymar (igen, denna gång från Santos till Barcelona), 9) Alvaro Morata (Chelsea), 10) James Rodríguez (Real Madrid), 11) Oscar (Shanghai), 12) Zlatan till Barcelona, 13) Ángel di María (Manchester United), 14) Kaka (Real Madrid), 15) Kevin de Bruyn (Manchester City), 16) Edinson Cavani (PSG), 17) Raheem Stering (Manchester City), 18) Benjamin Mendy (Manchester City), 19) Kyle Walker (Manchester City) och 20) Alvaro Morata (Chelsea). Ordningsföljden varierar en aning från olika källor, vilket sannolikt beror på växlingskurser.

Är de höga priserna befogade?

Många kritiska röster har höjts med anledning av de höga belopp som betalas för de dyraste spelarna. Man menar att fotbollen riskerar att bli en dyr exklusiv sport för ett fåtal. Även Qatar har fått kritik, både för att betala sådana fantasisummor och för det världsmästerskap de kommer att hålla om några år. Det rapporterats om stora mutor och bristande säkerhet för byggarbetarna. Man kan också diskutera om en fotbollsspelare verkligen kan vara värd så mycket pengar. Kritiker menar att i dessa tider, med de problem som finns i världen, att dessa stora summor kunde komma till bättre användning. Dock är det självklart så att så länge publiken och supportrarna gör sporten lönsam genom att köpa matchbiljetter, betala för sport-TV-kanaler osv. i stället för att protestera, så kommer priserna för spelarna och spelarlönerna att fortsätta att öka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FootballZone