Vad kostar det att spela fotboll?

Till skillnad från många andra sporter är fotboll en relativt billig sport att ägna sig åt. I jämförelse med sporter som ridning, hockey eller skidåkning, som kräver mycket utrustning som dessutom kostar mycket pengar, är fotboll en sport som kräver mycket lite för att börja spela, och som inte blir särskilt mycket dyrare ens när man kommer upp på elitnivå.

Det beror till stor del på att fotbollsspelare egentligen bara har en sak i sin utrustning som är dyr, nämligen fotbollsskorna. Det är också skorna som är den viktigaste delen av utrustningen, eftersom de är spelarens kontakt med underlaget, och således är avgörande för hur väl spelaren ska kunna manövrera bollen på planen. Hur dyra skorna är beror på vilken nivå man spelar på. För nybörjaren kan ett par skor för runt 500 kronor räcka, medan de mer avancerade fotbollsskorna kostar uppemot 3 000 kronor. Detta är självklart en stor utgift för många, även om det inte är mycket i jämförelse med de många tusentals kronor som en full uppsättning hockeyskydd eller all utrustning för ridning kostar. En lösning för att finansiera nya fotbollsskor åt sitt barn i början av säsongen, om man inte har möjlighet att lägga ut så mycket på en gång, är att låna pengar. På Zmarta.se kan man jämföra de olika bankernas lånevillkor innan man lånar, vilket betyder att man får de bästa möjliga förutsättningarna för sitt lån och att det därför inte kostar lika mycket att låna som det skulle kunna göra annars. Med ett lån har man sedan möjligheten att betala tillbaka kostnaden för skorna en bit i taget, vilket gör att den fördelas på flera månader, istället för att man måste betala en klumpsumma som slår hål på ens månadsbudget.

Andra, mindre kostnader inom fotboll är den övriga utrustningen, till exempel benskydden och fotbollsstrumporna. Benskydden är självklart en viktig del av utrustningen de också, då benen är den del av kroppen som oftast drabbas av skador inom fotboll. Benskydden kostar mellan 100 och 500 kronor, bland annat beroende på vilket material de är gjorda av. Man får också lägga ut ytterligare några hundralappar för att betala medlemsavgiften till en fotbollsförening, och för matchtröja och andra klubbkläder som spelare i klubbens lag ska ha.

Om även de mindre kostnaderna för skydd, klubbkläder och medlemsavgift i föreningen tär på ens ekonomi, ska man inte dra sig för att låna pengar för detta heller, och betala av lånen bitvis – så länge man använder en smart lånetjänst som Zmarta, som sagt. Ingen förälder vill ju stoppa sitt barn från att idrotta och ha roligt tillsammans med sina lagkamrater på fotbollsplanen, och ekonomin ska inte vara hindret som stoppar det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FootballZone