Serie A

Den italienska högsta ligan, Serie A, brukar dra till sig stor uppmärksamhet från svenskar. Ofta har svenska fotbollsälskare ett italienskt favoritlag vid sidan av sitt allsvenska favoritlag. Relationen mellan svenskarna och Serie A har en lång historia och många är de svenska spelare som har spelat för italienska klubbar.

Det började redan efter Andra världskriget, som bekant slutade 1945. Under Olympiska spelen i London 1948 råkade Sverige vinna OS-guld i fotboll. Det var frågan om herrfotboll så klart. En av de främsta orsakerna till att svenskarna vann, förutom att i stort sett alla andra länder hade förlorat en generation unga män på slagfältet, var anfallstrion Gre-No-Li. Detta var beteckningen för de tre spelarna Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Efter framgångarna i OS fick de italienska klubbarna upp ögonen för svensk fotboll och spelarna härifrån. Kort efter OS värvades Nordahl till A.C. Milan och säsongen efter, 1949/50, anslöt sig Gren och Liedholm till honom och laget. Denna trio var mycket framgångsrik i klubben och spelade där under flera år.

Det var fler spelare från det svenska landslaget som prövade lyckan i Italien i olika klubbar under det tidiga 1950-talet. Senare under decenniet blev till exempel Kurt ”Kurre” Hamrin och Lennart ”Nacka” Skoglund framgångsrika fotbollsexporter till pastans och pizzans hemland. Båda dessa spelare var nyckelingredienser i det svenska landslag som fick silver under fotbolls-VM i Stockholm 1958. Kurre spelade en säsong i Juventus och en i Padova innan han till slut landade i Fiorentina där han spelade 1958-1967. Nacka spelade 1950-1959 för Inter och sedan för Sampdoria i några år innan han avslutade sin italienska sejour med ett år i Palermo. Som fotbollsspelare kan man ibland få tänder utslagna och då är det bra att Distriktstandvården finns för att snabbt avhjälpa problemet.

Nu undrar ni kanske över vilka spelare från Sveriges tredje mest framgångsrika herrlandslag, det lag som vann brons i USA 1994, som hamnade i Italien? Alla kommer nog ihåg att Tomas Brolin spelade för Parma men de var många som hamnade i Italien en längre eller kortare tid. Joachim Björklund spelade för Vicenza, Stefan Schwarz spelade för Fiorentina och Klas Ingesson spelade för Bari, Bologna och Lecce. Vidare spelade Jonas Thern för Napoli och Roma, Martin Dahlin spelade tre matcher för Roma och Teddy Lučić spelade för Bologna. Anders Limpár spelade för Cremonese men detta var innan VM 1994. Kennet Andersson spelade för Bari, Bologna och Lazio, Jesper Blomqvist spelade för Milan och Parma och avslutningsvis har vi Magnus Hedman som spelade tre matcher för Ancona.

Från det svenska landslaget som nådde kvartsfinal i VM 2018 finns det några i Italien. Robin Olsen blev nyss klar för Roma och Albin Ekdal spelar för Sampdoria och har tidigare spelat för flera klubbar i Serie A. Filip Helander tillhör Bologna liksom Emil Krafth. Oscar Hiljemark tillhör Genoa och Marcus Rohdén spelar för Crotone. Tidigare i karriären har Andreas Granqvist spelat för Genoa och Pontus Jansson för Torino.

Under de senaste åren anses Premier League vara världens främsta liga men tidigare hade den italienska Serie A denna ärofulla titel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FootballZone