Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo brukar nämnas som en av världens två bästa spelare. Den andra liraren är förstås Lionel Messi – och det är de båda stjärnorna som har prenumererat på utmärkelsen som bäst i fotbollsvärlden under de senaste åren. Cristiano Ronaldo har hunnit bli 32 år, men det märks knappast på hans spelstil. Istället fortsätter han att leverera stordåd match efter match med sina explosiva löpningar och ofantliga långskott. Om hans fysiska form fortsätter att vara lika enorm som under de senaste åren lär Ronaldo spela i den spanska ligan i många år till. Real Madrid lär nämligen inte släppa sin fixstjärna för några pengar i världen.

Det var dock inte i Spanien som Ronaldos karriär tog sin början – utan i grannlandet Portugal. Ursprungligen kommer Ronaldo från den lilla ön Madeira ute i Atlanten, men i takt med att den unge ytterns talang blev uppenbar flockades alltfler portugisiska storklubbar kring Cristiano. Redan som 12-åring skrev han på för Sporting Lissabon, en av Portugals största klubbar, och det var här som han fick sin fotbollsfostran. När han som 17-åring gjorde sin debut i A-laget pratades det om flyttar till några av Europas stora hökar, däribland Barcelona och Arsenal.800px-CRonaldo

Till slut skulle det dock bli Manchester United som drog det längsta strået. Den legendariske tränaren Sir Alex Ferguson utövade sitt inflytande på Ronaldo och övertygande honom om att United var nästa logiska steg. Här fick han också mycket ansvar och blev snabbt en publikfavorit på Old Trafford med sina kvicka finter och spektakulära mål. Här vann han såväl Champions League som FA-cupen – liksom ligan inte mindre än tre gånger. Ändå lyckades Real Madrid med konststycket att locka till sig Ronaldo och det har lett till en likartad succé.

En av Ronaldos största framgångar kom sommaren 2016 när han sköt hem EM-guldet till Portugal. Trots en tidig skada på lagkaptenen visade det portugisiska laget enorm styrka genom att slå värdlandet Frankrike med 1 – 0 i förlängningen och det gav landet det första EM-guldet någonsin. Numera är det just Cristiano som många portugisiska barn vill imitera på gårdsplanen hemma – även om det kan kosta ett och annat fönster med en sned frispark.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

FootballZone